Ако климатичната инсталация на автомобила не работи добре, причината е в липса на поддръжка

Поддръжка на климатичната инсталацияЗа да се гарантира ефективното и функциониране, климатичната система на вашия автомобил се нуждае от профилактика веднъж годишно, дори и на пръв поглед според вас да изглежда, че работи нормално. Редовното обслужване позволява откриване и диагностициране на нередности преди те да предизвикат сериозни проблеми, а същевременно и оскъпят самият ремонт на вашия автоклиматик. За съжаление много собственици на автомобили с климатични инсталации проверяват своите автоклиматици само при възникване на неизправност.

Един от най-простите и същевременно полезни начини да се поддържа климатичната система е да се включва и да се оставя да работи в продължение на 3-5 минути всеки месец, без значение кой сезон е и какви са метеорологичните условия. Това ще осигури равномерна циркулация на фреона и маслото в авто-климатичната инсталация и ще предпази уплътненията от изсъхване, респективно ще намали загубите на хладилен агент и ще спести разходите за допълване.

Изтичането на фреон от автоклиматичната инсталация трябва да бъде открито и отстранено навреме, защото ниското ниво на фреон може да доведе до увреждане на системата;

– Въздуха и влагата могат да влязат в автоклиматичната система и да доведат до корозия и окисляване на вътрешните и компоненти.
– Смазването на компресора и о-пръстените зависи от циркулация на охлаждащия агент.
– Хладилния агент помага за охлаждането на компресора.

Климатична система на автомобила

Предвид средната възраст на автомобилния автопарк в България, се оказва, че при настъпване на активния за ползване на автоклиматик сезон (лятото), над 90% от автомобилите са или с неработеща или с недозаредена климатична инсталация. Това от своя страна води до дискомфорт на пътниците в автомобила, а основната цел на внедряването на автоклиматиците е: осигуряване на по-голям комфорт при пътуване.

Почти всички съвременни автомобили са оборудвани с климатични системи. Това подобрява комфорта в автомобила. Приятната температура допринася за по-добрата концентрация на шофьора и повишава сигурността на шофирането.

Ние, в „Клима Сървис” ЕООД предлагаме диагностика и обслужване на автомобилната ви климатична инсталация посредством най-съвременна и напълно автоматична станция за автоклиматици.

 

http://www.youtube.com/watch?v=VINFuiqacww&feature=autoplay&list=ULQ8L0gJkP2Pw&playnext=1

Важно е да знаете, че...
  • Чист кондензатор: по-нисък разход на гориво.

    Замърсеният кондензатор води до: • недобро охлаждане на фреона • високо налягане в инсталацията • дефекти на елементи от климатичната система • прекомерно натоварване на компресора на автоклиматика • намалена мощност на двигателя и увеличен разход на гориво • вентилаторите за охлаждане на кондензатора работят на най-високата си степен • […]

  • Поленовия филтър пречиства входящият въздух в купето на автомобила.

    Какво се случва в автомобила ни ако липсва поленов филтър? Вследствие на студения въздух, по повърхността на изпарителя се образува конденз и водните капчици се задържат между ламелите му. Мръсотии от околната среда полепват по повърхността на изпарителя (прах, листа, насекоми, никотин, полени), от там микроорганизмите се разпространяват в купето […]

  • Какво е топлина?

    Разбиране за топлина Какво е топлина? За да разберем как работи климатичната система, първо трябва да разберем естеството на топлината. Най-просто можем  да кажем, че топлината е енергия. Въртенето на зъбните колела предизвиква триене, което отделя топлина. В процеса на горене (огъня) също се отделя топлина. Топлината на земята е резултат от слънчевото греене. Топлината в точното  количество осигурява нашия живот и комфортното ни съществуване. Да си […]